NÁVŠTEVA OBCE DLHÉ POLE

Dňa 3. októbra 2023 sme spoločne so seniormi prežili krásny, slnečný deň plný histórie, slniečka ale aj nádherných spirituálnych zážitkov. Navštívili sme drotársku obec Dlhé Pole. Naši seniori majú veľký záujem o históriu okolia Žiliny, o čom svedčí aj veľký záujem o tento typ výletu. Našou prvou zastávkou bolo Múzeum J.H.Bakeľa. Boli sme milo prekvapení ako nás majitelia múzea prijali. Už málo kde sa dodržiavajú pravé slovenské tradície ako je privítanie chlebom, soľou a dobrou domácou pálenkou. Nie je lepší balzam na dušu ako krásne upravené okolie tohto múzea a milí ľudia. Po príjemnom privítaní sme sa so seniormi premiestnili na terasu, kde si vypočuli historický výklad pána J. Šeríka o živote J.H.Bakeľa, o jeho tvorbe ako aj o vzniku a obnove tohto domčeka. Oči sme si popásli na krásnych výrobkoch, jedinečných obrazoch, historických knižkách, listinách či na dobovom nábytku a podobne. Na konci stretnutia si klienti mohli zakúpiť malý suvenír a pochutnať si na výbornom perníku.
Aj touto cestou sa chceme poďakovať za seniorov za krásne zážitky a stretnutie s Jurajom Šeríkom a jeho rodinou.
Našou druhou zastávkou bola kaplnka u Mrníkov, kde pre nás a samozrejme aj pre domácich odslúžil pán farár sv. omšu. Ďakujeme mu za milé privítanie ako aj milé a povzbudivé slová plné pokoja a nádeje. Deň bol zaliaty slnkom a aj kaplnka pod slnečnou oblohou vzbudzovala u klientov pokoj a nevídané výhľady na jasné nebo. Naši seniori pripravili pre pána farára vzácny darček: svoje vlastné výrobky, ktoré mu s milými slovami a poďakovaním odovzdala pani riaditeľka zariadenia PhDr. Alena Lišková. Po skončení sv. omše si seniori pochutnali na vynikajúcich zákuskoch, ktoré zabezpečila pani Mrníková Mária, za čo jej patrí veľké ďakujeme. Zabezpečili sme seniorom tekutiny, kávu, čaj a desiatu. Niektorí v sprievode zamestnankyne navštívili aj studničku, ktorá sa nachádza za kaplnkou a v tichosti sa mohli ešte pomodliť, iní debatovali s občanmi Dlhého Poľa a takto, akoby vytvorili nové väzby a spomínali aj na starých kolegov z obce.
V neposlednom rade sa chceme poďakovať pánovi primátorovi Mgr. Petrovi Fiabánemu za poskytnutie autobusu so zľavou 50% v spolupráci s DPMŽ a užasne ochotnému, milému a slušnému šoférovi, ktorý nás štastlivo doviezol aj domov a počas celého vyletu nám bol nápomocný. Ďakujeme aj všetkým, ktorí sa starajú o kaplnku a všetkým, ktorí priložili svoje pomocné ruky na dosiahnutie tohto cieľa. Ďakujeme zo srdca.